Süt hayvancılığı zor durumda

Seçim bölgesinde çalışmalarına devam eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üretiminin düşmesi ve süt eserlerindeki fiyat artışlarının nedenleri konusunda görüş ve tekliflerini açıkladı.

Gürer, süt üretiminin düşmesinin nedeninin maliyet artışı nedeniyle üreticilerin, süt ineklerini, hamile inekleri ve düveleri bölüme göndermesinin değerli tesiri olduğunu belirtti ve “Yem fiyatları denetim altına alınmadan süt üretimi problemli olmaya devam eder” dedi.

SÜT ÜRETİMİ DÜŞTÜ, ETİKET FİYATLARI YÜKSELDİ

2022 Ocak-Aralık devrinde süt üretiminin önemli oranda düştüğünün resmi bilgilerde yer aldığına dikkat çeken Gürer, “Süt üretimi düştüğü için raflardaki eser fiyatları arttı. Hayvan varlığı azalınca, tüccar, Ulusal Süt Kurulu’nun belirlediği tavsiye fiyatının da üzerinde fiyatlarla süt toplamak zorunda kaldı” dedi.

“Farklı bölgelerde çiğ süt temini sütten üretim yapan endüstricinin yerelde çiğ süt alım fiyatını yükseltmek zorunda kaldığı, süt temininde arz sorunu oluşacağı tasası yaşadığı görülüyor” diyen Gürer, “Aracılar kimi bölgelerde sütün kalitesine nazaran 11-12 liraya kadar alım yapsa da yem fiyatları artış süt inekçiliği yapanın sözü ile daha süt parası cebe girmeden yem fiyatına gelen zam  ile geri çıkıyor. Bu durum üretici aleyhine devam ettikçe sorun devam edecek görülüyor” diye konuştu.

SAMAN 1500 LİRADAN 3 BİN 500 LİRAYA ÇIKTI

Geçen yıl 1500 lira olan samanın ton fiyatının bu yıl  farklı bölgelerde 3 bin 500 liraya yükseldiğine vurgu yapan Gürer , “Fiyatların bu formda artması, hayvancılığı da değerli ölçüde etkiledi, düşünceler katladı. Süt yemi ise her ay zamlanıyor” tabirlerini kullandı.

HİLELİ ESERE DİKKAT!

İlaç sarfiyatı, veterinerlik hizmeti sarfiyatları, ahır ve yem masraflarının arttığını ve bakım yapmakta zorlanan süt inekçiliği yapanın hayvanlarını satarak ahırında hayvan sayısı düşürmesinin süt açığı oluşturduğunu söyleyen Gürer şöyle devam etti:

“10 kilo sütten 1 kilo kaşar peyniri, 5 kilo sütten ise 1 kilo beyaz peynir  elde edilir. Fabrikada işlenmesi, elektriği, personelliği, içerikte kullanılan öteki eserleri, ambalajı, nakliyesi, raf müddeti, satış vadesi üzere fiyata etkiyen ögeler yanında birden çok el değiştiren eser aracı karları eklendiğinde  üreticiden tüketiciye erinceye kadar fiyat katlamakta ve sütten mamül peynir fiyatı et fiyatı ile yarışmaktadır.

Üretici ve tüketici ile  işini yanlışsız yapan imalatçı birebir anda sorun yaşamaktadır. Sütten mamül fiyat artışı taklit tağşiş eser imalatına da kapı aralamaktadır. Üretim ve imalat fiyatları altında düşük bir fiyatla fiyatla peynir satılıyorsa bu peynirlerin bitkisel yağdan, kemik unundan ya da nişastadan yapılıp piyasaya sürülüp sürülmediği incelenmelidir.”

YEM SÜBVANSE EDİLMELİ

Süt fiyatlarının artmasındaki en kıymetli nedenin yem fiyatlarının artması olduğuna işaret eden CHP’li Gürer, “Olması gereken neydi; yemde ofis oluşturup, yemin sübvanse edilerek hayvancılık yapana düşük fiyattan ulaştırılmasının sağlanmalıydı. Yem fiyatı denetim altına alınmadan süt fiyatı yalnız hayvancılık yapanda iken denetim altına alınmaya çalışılırsa hayvancılık yapan kesim sayısı daha da düşer” biçiminde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir