Soğan, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kullanılan ve ana yemeklerde, salatalarda yerini alan sebzelerden biri. Antibiyotik özelliği sayesinde hastalıklara karşı gözetici olan soğan, bahar alerjisine bağlı olarak da ortaya çıkan burun tıkanıklığı ve öksürük üzere sorunların yok edilmesinde faal bir role sahip. Her gün yeni bir faydası açığa çıkan soğan, karanfille ise daha da yararlı bir hal alıyor.
Ani gelişen öksürük nöbetlerinde soğan ve karanfil ikilisi süratli bir tahlil oluşturuyor. Büyük bir rahatsızlığı olmayan 7’den 70’e herkesin imdadına doktor öncesi soğan ve karanfil ikilisi yetişebilir.
Soğan ve karanfil ikilisi ne işe fayda?
Soğuk algınlığına âlâ geliyor
Mikrobiyal ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklar ortasında yer alan soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı için bu ikili kullanılabilir.
Kokusuyla rahatlatıyor
Doğal birer antibiyotik olan karanfil ise güzel kokusu ile teneffüs yollarını açıyor ve rahatlamaya yardımcı oluyor. Faydalı baharatlar ortasında yer alan karanfil, soğanla birleştiğinde çok fazla işe yarıyor.
Nasıl hazırlanmalı?
Bir soğanı ortadan ikiye bölün. Düz olan kısımlarına karanfilleri tek tek batırın. En az 5-6 tane sapladıktan sonra düz küçük bir kabın içine soğanı koyun.
Hazırladığınız bu ikiliyi yatak odasında başucunuza yerleştirin.
Nelere dikkat edilmeli?
Karanfil batırılmış soğanı, her gün yatmadan evvel taze olarak hazırlamalısınız.
Bu ikiliyi çocukların odası için hazırlamakta da bir sorun bulunmuyor.
Kuru soğanın yararları neler?
- Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip beden direncini arttıran kuru soğan, soğuk algınlıklarına güzel geliyor. Doğal bir antibiyotik olduğu için mikropları yok etme için de tesirli.
- Antioksidan içeriğiyle kansere karşı bedeni korur. Ayrıyeten kolon kanserini de önleyicidir.
- Balgam söktürücü özelliği olan kuru soğan, burun tıkanıklığı ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
- Cildin nemlenmesini sağlar.
- Gece çorabın içine kuru soğan koyup uyursanız sonraki gün ateşinizin düştüğünü fark edersiniz.
- Kuru soğan adet söktürücü özelliğe sahiptir.
- Emziren anneler çiğ olarak tüketirse bebekte gaza sebep olabilir. Pişmiş soğan da anne sütünü arttırır.
Karanfilin yararları neler?
İçeriğinde A, K, E ve B6 vitaminleri ile Omega 3, Omega 6 bulunduran, güçlü bir kalsiyum, potasyum, sodyum, manganez deposu olan karanfil çok sayıda yarara sahiptir. Karanfilin en bilinen yararları şunlardır:
- Antiseptik özelliği ile ağız ve diş bakımına yardımcı olur.
- Ağrı kesici tesiriyle bilhassa karanfil yağı, diş ağrılarına yeterli gelir.
- Gaz sorunlarını giderir.
- Sinüzit ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcıdır. Ayrıyeten bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Akne ve lekelerin yok edilmesine yardımcı olur.
- Saçları güçlendirir.
- Diyabetik rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan şikayetleri azaltır.
- Kemik sıhhatini güçlendiricidir.