Kafkas arısının coğrafi işaretli Ardahan balı süzme işlemleri başladı

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafik işaretle tescillenen Ardahan çiçek balının bu dönem kovandan sofraya bayan eliyle seyahati başladı.

İlkbaharda varlıklı floraya sahip yüksek bölümlerdeki yayla ve meralara bırakılan kovanlarda organik üretimi yapılan Ardahan çiçek balı, kent iktisadına kıymetli katkı sağlıyor.

Dil uzunluğu ve soğuk iklime dayanıklılığı açısından Türkiye’de tek, dünyanın en kıymetli 4 ırkı ortasında gösterilen Kafkas arısından elde edilen bal, istek görüyor.

Ardahan Arıcılar Birliğine üye 620 arıcının yaklaşık 35 bin kovanda ürettiği petekler, sırları alındıktan sonra süzüm makinesine konuluyor. Daha sonra süzülen bal, kavanoz ve tenekelere doldurularak satışa sunuluyor.

AA muhabiri Günay Nuh’un haberine nazaran, Ardahan’da 22 bayan arıcılık yapıyor. Merkeze bağlı Çataldere köyünde Alım ailesinin kızları Büşra, Havva ve Rabia Alım mesleğin her basamağında babalarına dayanak veriyor.

Bal süzüm dönemi için kolları sıvayan kız kardeşlerin kovan mesaisi, babaları Necdet Alim’in günlük özçekimi ile başlıyor.

Arıcı kıyafeti giyip kovanların bulunduğu alanda bal hasadı yapan baba ve kızları, süzdükleri balları paketleyip fiyat karşılığında alıcılara teslim ediyor.

‘MESLEĞİ YAPMAMIZ ETRAFTA DE İLGİ GÖRÜYOR’

Rabia Alım, AA muhabirine, baba mesleğini sevdikleri için yıllardır arıcılıkla uğraştıklarını belirterek, “Daha evvelce ablalarım babama yardım ediyordu. Ben de bu yıl onlara katıldım. Aileme dayanak oluyorum.” dedi.

Bu sene 3 kişilik kız takımı olarak çalıştıklarını anlatan Büşra Alım de bir kovanda ortalama 15-20 kilogram ortası bal bulunduğunu, bunun da yeterli bir sonuç olduğunu söyledi.

Kız kardeşler olarak arıcılık yapmalarını etrafın enteresan bulduğunu lisana getiren Alım, “Mesleği yapmamız etrafta de ilgi görüyor. Genç bayanlar olarak çalışmamız olumlu reaksiyon alıyor.” diye konuştu.

Baba Necdet Alım ise süzümü yapılan balın artık sofralara seyahatinin başladığını belirterek, “Gelip alan da kargo ile gönderdiklerimiz de var. Süzme ve petek ballar mevcut. Bayan eliyle yapılan ballarımız hijyenik ve kaliteli.” dedi.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir